Интересни факти за България, които не знаехте!

1. Само България е единствената европейска държава, която не е сменяла името си от основаването си през 681 г.

2. Киселото мляко в България има необичаен вкус. Това се дължи на факта, че за закваска са добавени бактерии Lactobacillus bulgaricus, които се срещат изключително в българския въздух.

3. България е на 3-то място по брой археологически разкопки. Лидери в тази класация са Гърция и Италия. На територията на България има многобройни съкровища, чиято история е на повече от 6000 години.

4. Най-високата точка в България е връх Мусала. Намира се на 2925 метра надморска височина.

5. Над 4000 пещери са разположени в цялата страна.

6. Искър се смята за най-дългата река в страната. Дължината му е 340 километра.

7. Прирастът на населението на страната е отрицателен. През последните 25 години броят на хората е намалял от 9 милиона на 7,3. Това е почти най-лошият показател в света.

8. Изел йе Дельо хайдутин е известна българска песен, изпратена в космоса по програма Вояджър. Тя стана част от огромна колекция от човешки постижения, предназначени за други светове.
изобретателят Джон Винсент Атанасов

9. Змиорките, които живеят в реките на България, хвърлят хайвера си в Саргасово море, източно от американския щат Флорида.

10. Най-старото дърво в България е на около 1650 години. Расте в село Гранит, близо до град Стара Загора. Това е дъб с обиколка на короната 1017 m 2. Височината му е 23,4 метра, а обиколката на ствола е 7,45 метра.

11. Кафето в България е националната напитка. Пият го всеки ден преди работа. В много предприятия работният ден официално започва с масово пиене на кафе, което е придружено от обсъждане на последните новини, свежи клюки и работни планове. Едно такова събитие може да отнеме два часа, а в същото време никой не се интересува от горещите срокове за доставка на проекти. И в България някои хора обичат да пият смес от кафе с кока-кола.

12. В България има интересен феномен, наречен „всяко чудо за три дни“. Същността му се състои в това, че всяко модно хоби бързо обхваща страната, но след три дни вълнението изчезва.

13. Интересното е, че в езика има само седем родни български думи. Останалите са взети назаем.
народни носии в българия

14. Слънчев бряг е единствената марка коняк в България. Местните почти никога не го използват, защото знаят, че 99% от магазина има фалшиви бутилки с неразбираема помия. Този коняк се продава само на туристи, които не знаят, че се бутилира в най-близкия гараж. Възможно е да се различи истинският „Слънчев бряг“, произведен в град Поморие, от фалшификат. Но за това е необходимо, уви, да се пие. Истинският ще даде приятна топлина, а фалшивият ще ви даде гнусна горчивина, която искате да ядете или пиете веднага.

15. Джон Винсънт Атанасов, изобретателят на първия в света електронен компютър, е роден в България.

16. По време на Първата балканска война българите изобретяват авиационни бомби. Те бяха спуснати върху врага от небето. За първи път са използвани на 16 октомври 1912 г.

17. Футболът е най-популярният спорт в България.

18. В България има един вулкан. Смята се за изчезнал и се нарича Кожух.

19. Българите не са точни хора. Да закъснеят за тях е в реда на нещата.