Как да изберем подходящ рехабилитационен център

Различни проблеми идват внезапно в съвременните семейства. И често близките хора просто не са готови да решат възникналите проблеми. Нашата статия ще ви помогне да изберете подходящ рехабилитационен център за пациента. Надяваме се, че получените знания ще ви бъдат полезни. Изборът на такива институции е деликатен въпрос. Решава се индивидуално, защото засяга много аспекти, включително и финансови.

Днес има огромен брой различни центрове, които са готови да предоставят помощ и съдействие за освобождаване от всички видове зависимости и последствия след страдание от сложни заболявания. Изборът на най-добрия вариант сред съществуващите не е лесна задача.

Диагнози като увреждане на гръбначния стълб, инсулт и церебрална парализа изискват квалифицирано лечение. Именно в специализираните институции пациентите получават надежда, че могат да почувстват самочувствие, независимост и свобода. Без цялостно възстановяване надеждата за пълноценна жизнена дейност е най-малкото глупава. Малцина от пациентите, претърпели тежко нараняване или опасно заболяване, ограничени в движението, могат да се грижат за себе си у дома. Те често се нуждаят от специални физически процедури, използване на доказани техники за рехабилитация и използване на специални симулатори.

Когато избирате център, обърнете внимание на:

наличие на екип от професионалисти;
интердисциплинарен подход;
използване на диагностика, методи на медицина, основана на доказателства;
психологическа работа с пациента и семейството.

Добрият център предлага квалифицирана помощ не само от лекари с тясна специализация, но и от професионални психолози.

Богатство на избор
Не знаете към кой център да се свържете? Каним ви да се запознаете със съществуващите видове такива заведения. Най-често се избират дневни болници, специализирани центрове и санаториуми за възстановяване на тялото.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци:

Рехабилитационните отделения, които съществуват в съвременните клиники, помагат на болните да възстановят жизнените функции. Има кабинети за физиотерапия и масаж, специални зали за лечебна гимнастика и др. Можете да ги намерите във всяка клиника или болница. По правило всеки, който се лекува в клиниката, се изпраща в такъв отдел. Може да е трудно да се запишете за процедури, ако вашият пациент е бил лекуван другаде. Затова понякога се налага да чакате на опашка или да плащате за професионална помощ според ценоразписа. Сериозен недостатък на такива отделения, които съществуват в болниците и съвременните клиники, е, че не разполагат с цялата необходима апаратура и не предлагат високо таргетирани процедури. Основното предимство на такива институции е ниската цена на услугите. Ако сте прикрепени към клиника, тогава изобщо няма да трябва да плащате за квалифицирана помощ.

Санаториумите са идеално място за период на възстановяване. Те имат много предимства и предимства:

Тук пациентите са под денонощно наблюдение на лекари и психолози.
Пациентите могат да използват услугите на специалисти в различни области, включително логопеди.
Много санаториуми предоставят допълнителни услуги: лечение с минерална вода или кал. Това е страхотен бонус за възстановяване на здравето.
В съвременните санаториуми лечението се комбинира с физическа активност и диетично хранене. Акцентът е върху здравословния начин на живот.
Пациентите имат възможност да прекарват свободното си време на чист въздух, тъй като много медицински санаториуми са разположени в близост до водоеми и сред гори.

Сред недостатъците на това предложение е относително високата цена на престоя в санаториум. Освен това трябва да знаете, че санаториумите приемат само пациенти, които могат да се движат самостоятелно. Ако вашият пациент се нуждае от поддръжка или постоянни грижи, трябва да изберете друго решение за него. Друг малък недостатък на санаториумите: те са предимно институции с общо предназначение. Тоест не на всички и не винаги пациентите се предписват лечебни процедури, като се вземат предвид характеристиките на дадено заболяване и индивидуалните нужди.

Ако се интересувате от високоспециализирани грижи, има смисъл да помислите за диспансери. За разлика от санаториумите, те са по-достъпни и се намират в рамките на града, но това не пречи да предлагат добри възможности за възстановяване и лечение.

Специализираният център е най-ефективното решение за възстановяване след тежко заболяване или нараняване. Такива институции са специализирани в провеждането на рехабилитационни процедури. Тук работят квалифицирани лекари, опитни масажисти, уролози, ерготерапевти, невропсихолози и кинезитерапевти. Дори младшият медицински персонал е длъжен да премине специално обучение. Основното предимство на това центрове е възможността за избор на индивидуална програма за възстановяване. Има както държавни, така и частни институции. Ако искате да попаднете на бюджетно място, трябва да знаете, че лечението по задължителна медицинска застраховка включва ограничен набор от процедури. Всеки допълнителен преглед ще изисква такса. Що се отнася до качеството на услугата и естеството на услугата, трябва да се отбележи, че много клиники, работещи на държавна сметка, далеч не достигат европейското ниво. Друг съществен недостатък: липсата на квалифицирани специалисти. Има и бюджетни места в частни центрове. И основното им предимство е, че такива центрове приличат на модерни санаториуми и комфортни хотели. Тук всичко е обмислено до най-малкия детайл. Пациентите се чувстват като у дома си – удобно и спокойно. Няма проблеми с придвижването с патерици или инвалидни колички. И най-важното е, че частните клиники определено ще обърнат много внимание и грижа на вашия пациент.
Изборът е твой!
Общи съвети за избор на център
При избора на подходящ център за възстановяване на здравето трябва да се има предвид необходимостта от високопрофесионална помощ. За общо възстановяване рехабилитационните отделения в клиника или санаториум са идеални. Ако се интересувате от постоянна грижа за пациента и индивидуална програма, предпочитайте специализиран център.
И най-важното, не отлагайте избора си. Както знаете, повече от 80% от успеха на възстановяването от заболяване или нараняване се постига в първите 20% от времето, отделено за рехабилитация.