Факти за България познати и непознати

България днес не е само чисти плажове, нежно море и живописна природа. Това е невероятна страна, която на всяка крачка разкрива нещо ново за своите гости. Статия с интересни факти за тази туристическа страна ще ви помогне да се подготвите за предстоящото си пътуване до България.

Традиции и навици на местните хора

Официалният език на страната е българският. Често използва руски, английски, немски.

В България по-голямата част от населението все още разбира руски. Руският език се владее предимно от поколението от 70-те години на миналия век, което все още го изучава в училище. Младите хора възприемат руската реч по-интуитивно, но няма да има особен проблем за обяснение.

Интересното е, че в България не е прието да си признаеш, че не знаеш отговора на даден въпрос. Местното население е по-склонно да отговори неясно, смътно или напълно грешно, но никога не казва „не знам“.

Жестове

Не забравяйте, че изразяването на съгласие-несъгласие в България е обратното на това, което имаме. А това означава, че българите поклащат глави в знак на съгласие, а в знак на отрицание кимат или по-точно повдигат леко глава.

Смята се, че по време на управлението на Османската империя хората променят жестовете си, за да заблудят врага, когато той пита дали човек се отказва от православието, като заплашва с кама. Традицията на измамата се е вкоренила.

В някои курортни градове обаче местното население се адаптира и използва тези жестове по същия начин, както е обичайно в страните от ОНД.
традиционни музикални инструменти

В България оригиналният инструмент „гайда“ (българска гайда) се счита за народен. Гидът често се свири от улични музиканти в Несебър.
Фолклорен фестивал България

Култ към розата

Именно на територията на толкова малка страна като България се произвеждат около 90% от световното розово масло. Клондайк за ценни суровини се намира в Долината на розите, разположена в близост до град Казанлък.

Розовото масло, както и други продукти от това красиво цвете, се използва в парфюмерията и козметиката от векове. Такива съставки перфектно почистват кожата, облекчават подпухналостта и имат прекрасен аромат.

Не е изненадващо, че козметиката Bulgarian Rose, която се продава на всеки ъгъл, е част от „фирменния“ стил на страната.

Национална кухня

Таратор

Основният специалитет на българската национална кухня е тараторът – студена супа, наподобяваща окрошка. Тараторът е особено популярен през лятото, когато традиционно се сервира заедно с основното ястие.

Освен основата – киселото мляко, в състава влизат ядки и краставици, подправени с копър, чесън, накълцана маруля и зехтин. Понякога към таратора се добавят и парченца лед.

Ракия – алкохолна визитна картичка на България

Българският самогон или ракия е силно алкохолно питие, което се приготвя през късната есен на базата на запарка от круши, ябълки, кайсии, сливи или грозде. Понякога плодовете се смесват, за да се направи ракия, подправена с анасон, ядки, карамел или мед.

Ракията се пие както студена, така и топла. Това е неразделна част от всички зимни празници. Особено щедро се лее ракия за Нова година. Напитката се поднася с баница – сладки с предсказания.

Тези, които не обичат ракия, се препоръчва да опитат мастика – анасонова водка, разредена с кефир и сол. Тази напълно различна на вкус напитка има своите почитатели от цял ​​свят.
Българска кухня
Антично културно наследство на България
Гробницата на Орфей и древният тракийски метрополис Перперикон

Според легендата именно на територията на скалистия град Перперикон се намира гробницата на певеца Орфей. Всяка година тук се провежда Фестивал на изкуствата.

Роженският манастир – каменен свидетел на Средновековието

Най-големият манастир в България, Роженският манастир на територията на Пирин планина, е запазен почти в оригиналния си вид от момента на построяването. Смята се, че основният камък на този храмов комплекс е положен през 890 г.

Отгоре манастирът изглежда като неправилен шестоъгълник, обрамчен от лозя. Любителите на изкуството ще се зарадват на уникалния иконостас на главната църква на Роженския манастир.

Несебър – част от световното наследство на ЮНЕСКО

България е не само модерен туристически център, но и древна метрополия на Европа. Точно това е Несебър – морски курортен град, който е разделен на Нова и Стара част. Ще се хареса на семейства с деца, романтици и почитатели на класическата морска почивка.

Освен Несебър, България има десетки паметници на културата, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. По техния брой страната е на трето място в света, отстъпвайки само на Гърция и Италия.
Роженски манастир

Уникални природни паметници

Рилски езера – за любителите на фантастичните пейзажи

Лесно е да си представите себе си като герой на фентъзи роман в България. Едно от местата, което ви позволява да направите това за миг, са Рилските езера. Този воден комплекс от седем естествени езера се намира на надморска височина над две хиляди метра. Водата в тях е удивително чиста и практична