7 любопитни факта за Рататуи

Рататуй е зеленчукова яхния на бедните южняци, днес тя спечели любовта не само на французите, но и на целия свят.

1. Думата „рататуй“, според Историческия речник на френския език, се споменава за първи път през 1778 г. Състои се от две части: rata – „храна“ и touille – „микс“.

2. Смята се, че класическата рецепта за рататуй (лук, шарени чушки, тиквички, патладжан и домати) се появява за първи път в Ница в края на 19 век, но историята не е запазила името на готвача или точното име на ресторанта. Как да режем зеленчуците правилно – на кръгчета или кубчета – няма консенсус. Всичко зависи от времето, което сте готови да отделите за готвене. Кубчетата се готвят по-бързо.

3. Предшественикът на рататуя е ястие, наречено „boemien de legum“, което може да се преведе от френски като „цигански зеленчуци“. В продължение на няколко века се приготвя от бедни селяни в южната част на Франция: в Лангедок и Прованс. Зеленчуците растяха бързо и изобилно под горещото южно слънце.

4. Въпреки че рататуят се счита за зеленчуково ястие, някои домакини в Лангедок добавят към него парчета пушен бекон (лардон) за засищане, както в съседна Испания, в гаспачото често се слагат парчета месо или свинска мас.

5. От „рататуй“ – ratatouille – произлиза жаргонната дума rata. Това означава не много висококачествена смес от продукти. Френските войници през 19-ти век са използвали думата „рата“ за означаване на месо със зеленчуци или просто претоплени остатъци от храна.

6. Ястия от патладжан, тиквички, чушки, свързани с рататуя, се приготвят по цялото Средиземноморие. В Испания се е наричало „писто“, в Каталуния – „самфайна“, в Страната на баските – „пиперад“, в Турция – „имам баялди“, в Италия – „капоната“.

7. В рецептата за рататуй от Лангедок, за разлика от провансалската, има много доматен сос. Доматите идват в Лангедок доста рано, в края на 16-ти – началото на 17-ти век, от съседна Испания. И оттук те вече са пренесени във френската столица в самия край на 18 век. По време на Френската революция на мода идва яркочервеният доматен сос, напомнящ на кръв. Някои имигранти от Южна Франция по това време направиха състояние от доставката на домати, които тогава бяха наречени или зеленчук, или плод. Ето защо френските готвачи често използват домати за приготвяне на десерти, следвайки примера на италианците.

Вашият коментар